head_banner

Вести

ОПРЕМА ЗА КРИТИЧНА НЕГА

1. Монитор на пациентот

Монитори на пациентисе медицинска опрема која води точна евиденција на виталните карактеристики и здравствената состојба на пациентот за време на интензивна или критична нега.Се користат за возрасни, педијатриски и неонатални пациенти.

Во медицината, следењето е набљудување на болест, состојба или еден или неколку медицински параметри истовремено.Мониторингот може да се врши со континуирано мерење на одредени параметри со користење на монитор за пациентот, на пр. со мерење на виталните знаци како температура, NIBP, SPO2, ЕКГ, респираторни и ETCo2.

Достапни брендови се Skanray Star 90, Star 65, Planet 60, Planet 45, GE Carescape V100, B40, B20, BPL , Nihon Kohden, Sunshine, Contec CMS 8000, CMS 7000, CMS 6800, Omya-SSS, V1000, 600, PM-60, Technocare, Niscomed, Schiller, Welch Allyn и други.

2. Дефибрилатори

Дефибрилаторие опрема која се користи за контрола на срцевата фибрилација со примена на електрична струја на ѕидот на градниот кош или срцето.Тоа е машина која го прави срцето повторно нормално да чука по срцев удар, со тоа што му дава електричен шок.

Најчесто користени во опасни по живот ситуации како што се срцеви аритмии или тахикардија, дефибрилаторите го враќаат нормалниот ритам на срцето.Тие се суштински алатки кои болницата секогаш треба да ги поседува.

Достапни брендови се GE Cardioserv, Mac i-3, BPL Bi-Phasic дефибрилатор DF 2617 R, DF 2509, DF 2389 R, DF 2617, Philips Heart Start XL, Mindray Beneheart D3, Nihon Kohden Cardiolife Life 300k, control, , HP 43100A, Codemaster XL, Zoll и други.

 

3. Вентилатор

Авентилаторе машина дизајнирана да пропушта воздух што дише во и надвор од белите дробови, за да го олесни дишењето на пациент кој се чувствува тешко да дише.Вентилаторите главно се користат во ICU, домашна нега и итни случаи и во анестезија поврзана со машина за анестезија.

Системите за вентилација се категоризираат како систем кој е критичен за животот и тој треба да биде заштитен и мора да гарантира дека се високо доверливи, вклучувајќи го и нивното напојување.Вентилаторите се дизајнирани на таков начин што ниту една точка на дефект не може да го загрози пациентот.

Достапни брендови се Schiller Graphnet TS, Graphnet Neo, Graphnet Advance, Smith Medical Pneupac, ParaPAC, VentiPAC, Siemens, 300 & 300A, Philips v680, v200, Drager v500, Savina 300, Neumovent и други.

4. Пумпа за инфузија

Анпумпа за инфузијавнесува течности, лекови или хранливи материи во телото на пациентот.Генерално се користи интравенозно, иако повремено се користат и субкутани, артериски и епидурални инфузии.

Пумпата за инфузија може да испорачува течности и други хранливи материи на таков начин што ќе биде тешко ако го направи медицинска сестра.На пр., инфузионата пумпа може да испорача само 0,1 mL на час инјекции што не може да се направат преку инјектирање капка по капка секоја минута, или течности чии волумени се разликуваат во зависност од времето на денот.

Достапни брендови се BPL Acura V, Micrel Medical Device Evolution organiszer 501, Evolution Yellow, Evolution Blue, Smith Medical, Sunshine Biomedical и други.

5.Пумпа за шприц

Пумпа за шприце мала пумпа за инфузија која има способност да се вбризгува и повлекува и може да се користи за постепено давање на мали количини течност со или без лекови на пациент.Пумпата со шприц го спречува времето во кое нивоата на лекови во крвта се превисоки или премногу ниски како во вообичаеното капнување, затоа оваа опрема заштедува време на персоналот и исто така ги намалува грешките.Исто така, избегнувајте употреба на повеќе таблети, особено пациентите кои имаат тешкотии при голтање.

Пумпата со шприц исто така се користи за давање на IV лекови за неколку минути.Во случај кога лекот треба полека да се турка во текот на неколку минути.

Достапни брендови се BPL Evadrop SP-300, Acura S, Niscomed SP-01, Sunshine SB 2100, Smith medical Medfusion 3500, Graseby 2100, Graseby 2000 и други.

ДИЈАГНОСТИКА И СЛИКА

6. ЕКГ/ЕКГ машини

Апарати за електрокардиограм (ЕКГ или ЕКГ).снимајте ја електричната активност на срцето во одреден временски период и дозволете им на давателите на здравствени услуги да го следат целокупниот ритам на срцето и да идентификуваат какви било абнормалности кај поединецот.

За време на ЕКГ-тестот, електродите се поставуваат на кожата на градниот кош и по одреден редослед се поврзуваат со ЕКГ-апаратот, кога тој е вклучен, ја мери електричната активност на срцето.

Достапни брендови се BPL Cardiart 7108, Cardiart 6208 view, Cardiart ar 1200 view, Bionet, Contec ECG 100G, ECG 90A, ECG 300G, ECG 1200 G, Schiller Cardiovit AT-1 G2, Cardiovit 0 Plus AT0- Cell-G, Nihon Kohden Cardiofax M, Niscomed, Sunshine, Technocare и други.

7. Хематолошки анализатор / клеточен бројач

Хематолошки анализаторисе користат главно за пациенти и истражувачки цели за дијагностицирање на болеста со броење на крвни зрнца и нејзино следење.Основните анализатори враќаат комплетна крвна слика со триделен диференцијален број на бели крвни клетки.Напредните анализатори ја мерат клетката и можат да детектираат мали клеточни популации за да дијагностицираат ретки крвни состојби.

Достапни брендови се Beckman Coulter AcT Diff II, AcT 5diff Cap Pierce, Abbott, Horiba ABX-MICROS-60, Unitron Biomedical, Hycel, Sysmex XP100 и други.

8. Биохемиски анализатор

Биохемиски анализаторисе опрема која се користи за мерење на концентрацијата на хемикалии во биолошки процес.Овие хемикалии се користат во различни биолошки процеси во различни фази.Автоматизиран анализатор е медицинска опрема што се користи во лабораторија за брзо мерење на различни хемикалии, со помала човечка помош.

Достапни брендови се Biosystem, Elitech, Robonik, Abbott Architect 14100, Architect C18200, Architect 4000, Horiba Pentra C 400, Pentra C200, Thermo Scientific Indiko, Dia Sys Respons 910, Bia Sys Respons 910,-Respons 910,-BCA40,-BC100,-Ca100,000,00,00,00,000,000,000,000,000,-000,000,000,-000,000,-00,000,000,00,000,00,000,00,000,00,000,000,00,000,000,00,000,00,000,000,00,000,000,000,000,00,000,000,000,20. , Hy-Sac, Rayto, Chemray-420, Chemray-240, Biosystem BTS 350, 150 тест/HA 15, Erba XL 180, XL 200 и други.

9. Машина за рендген

АнАпарат за рендгене секоја машина која вклучува рендгенски зраци.Се состои од генератор на Х-зраци и детектор на рендген.Х-зраците се електромагнетно зрачење кое продира во структурите во телото и создава слики од овие структури на филм или флуоресцентен екран.Овие слики се нарекуваат х-зраци.Во медицинското поле, генераторите на рендген се користат од страна на радиографите за да добијат рендгенски слики на внатрешните структури, на пример, коските на пациентот.

Системот за компјутерска радиографија е замена на конвенционалната филмска радиографија.Снима слика со рентген користејќи фото-стимулирана луминисценција и ги складира сликите во компјутерскиот систем.Предноста е што овозможува дигитално снимање заедно со традиционалниот тек на работа на рендген филм, заштеда на време и ефикасно.

Достапни брендови се Agfa CR 3.5 0x, Allengers 100 mA x-ray, HF Mars 15 до 80 фиксна рендгенска снимка, серија Mars 3.5/6/6R, BPL, GE HF Advance 300 mA, Siemens Heliophos D, Fuji film FCR Profect, Системот Konika Regius 190 CR, Regius 110 CR system, Shimadzu, Skanray Skanmobile, Stallion и други.

10. Ултразвук

Ултразвуксликањето е технологија која овозможува звучните бранови да се пренесат на компјутерскиот екран како слики.Ултразвукот му помага на лекарот да ја прегледа пациентката за различни здравствени проблеми како што се бремени жени, срцеви пациентки, пациентка со абдоминални проблеми итн. редовно проверувајте го растот на бебето.

Пациентите кои се сомневаат во проблеми со срцето може да се откријат со помош на апарат за ултразвук, таквите апарати за ултразвук се познати како Ехо, срцев ултразвук.Може да го провери пумпањето на срцето и колку е силно.Ултразвукот исто така може да му помогне на лекарот да ја открие функцијата на вентилот на срцето.

Достапни брендови се GE Logiq P3, Logiq P8, Logiq C5, BPL Ecube 5, Ecube 7, Philips HD 15, Toshiba, Mindray, Medison SA -9900, Siemens x 300, NX2, Samsung Sonoace R5, Sonoace X6, Sonosite, Hita Mindray DC 7, Z 5, DP-50, Aloka F 31, Prosound 2, Toshiba Nemio XG, Skanray Surabi и други.

ОПЕРАТИВЕН ТЕАТАР (ОТ)

11. Хируршки светла / OT Light

Ахируршка светлинашто се нарекува и оперативно светло е медицинска опрема која му помага на медицинскиот персонал за време на операција со осветлување на локално подрачје на пациентот.Постојат неколку типови на хируршки светла врз основа на нивната монтажа, видот на изворот на светлина, осветлувањето, големината и сл.

Достапни брендови се Philips, Dr. Med, Hospitech, Neomed, Technomed, United, Cognate, Mavig и други.

12. Хируршки маси/ OT табели

Хируршки масисе неопходни за болница.За подготовка на пациентот, хируршки процедури и закрепнување, овие парчиња опрема се од суштинско значење.

Операциона маса или хируршка маса, е масата на која лежи пациентот за време на хируршка операција.Хируршката маса се користи во Операцијата.Оперативната маса може да работи рачно/хидраулично или електрично (далечински управувач).Изборот на хируршка маса зависи од видот на процедурата што треба да се спроведе бидејќи за ортопедско поставување е потребна хируршка маса со орто додатоци.

Достапни брендови се Suchi dental, Gems, Hospitech, Mathurams, Palakkad, Confident, Janak и други.

13. Електрохируршка единица / Машина за каутеризација

Анелектрохируршка единицасе користи во хирургија за сечење, коагулација или на друг начин менување на ткивото, често за да се ограничи количината на протокот на крв во одредена област и да се зголеми видливоста за време на операцијата.Оваа опрема е од клучно значење за каутеризација и минимизирање на загубата на крв за време на операцијата.

Електрохируршка единица (ESU) се состои од генератор и рачен уред со електроди.Уредот се управува со помош на прекинувач на рачката или ножен прекинувач.Електрохируршките генератори можат да произведат различни електрични бранови форми.

Технологијата за електрохирургија што се користи за запечатување на крвните садови до 7 mm во дијаметар е позната како запечатување садови, а опремата што се користи е запечатувач на садови.Садот за заптивање се користи лапароскопски и отворени хируршки процедури.

Достапни брендови се BPL Cm 2601, Cuadra Epsilon 400 серија, Epsilon Plus Електрохируршка единица и запечатувач на садови, Eclipse, Galtron SSEG 402, SSEG 302, 400B plus, Hospitech 400 W, Mathurams 200 Technine, SD40, други.

14. Машина за анестезија / Бојлов апарат

Машината за анестезија илимашина за анестезијаили Бојловата машина се користи од лекарите анестезиолози за поддршка на администрацијата на анестезијата.Тие обезбедуваат прецизно и континуирано снабдување со медицински гасови како кислород и азотен оксид, измешани со точна концентрација на анестетичка пареа како што е изофлуран и го доставуваат до пациентот под безбеден притисок и проток.Современите машини за анестезија вклучуваат вентилатор, единица за вшмукување и уреди за следење на пациентите.

Достапни брендови се GE- Datex Ohmeda, Aestiva Aespire, DRE Integra, Ventura, Maquet, Drager – Apollo, Fabius, Mindray A7, A5, Medion, Lifeline, L & T, Spacelabs, Skanray Athena SV 200, SkanSiesta, Athena BPL 50 E – Flo 6 D, BPL Penlon и други.

15. Апарат за вшмукување / Машина за вшмукување

Тоа е медицински уред кој се користи за отстранување на различни видови секрети, вклучувајќи течни или гасовити секрети од телесната празнина.Се заснова на принципот на правосмукалка.Постојат главно два вида наапарат за вшмукување, Тип на единечна и двојна тегла.

Вшмукувањето може да се користи за чистење на дишните патишта од крв, плунка, повраќање или други секрети за да може пациентот правилно да дише.Вшмукувањето може да спречи пулмонална аспирација, што може да доведе до инфекции на белите дробови.Во белодробната хигиена, вшмукувањето се користи за отстранување на течности од дишните патишта, за олеснување на дишењето и спречување на растот на микроорганизмите.

Достапни брендови се Hospitech, Galtron, Mathurams, Niscomed и други.

16. Стерилизатор / автоклав

Болнички стерилизаториги убива сите форми на микробиолошки живот, вклучувајќи габи, бактерии, вируси, спори и сите други ентитети присутни на хируршките алатки и други медицински предмети.Обично процесот на стерилизација се врши со доведување на инструментот на висока температура со пареа, сува топлина или течност што врие.

Автоклав ја стерилизира опремата и залихите користејќи заситена пареа под висок притисок за краток временски период.

Достапни брендови се Modis, Hospitech, Primus, Steris, Galtron, Mathurams, Castle и други


Време на објавување: 28 февруари 2022 година